Saopštenje iz "ARHIMEDESA"

"Misliša - 2007"
Neobičan matematički praznik u školama Srbije

      Preko 14.000 učenika u 240 škola Srbije rešavali su 15. marta 2007. u 10 sati zadatke na popularnom Matematičkom takmičenju "Misliša" koje je, uz saglasnost Ministarstva prosvete i sporta Srbije, po drugi put organizovao Klub mladih matematičara "Arhimedes" iz Beograda (prošle godine je učestvovalo 7000 učenika). Učenici od 3. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u toku 75 minuta u svojim školama rešavali su testove sa po 25 zanimljivih matematičkih zadataka, uglavnom logičko-kombinatornog karaktera (testovi po razredima, u skladu sa programom matematike i po meri učenika). Sam naziv takmičenja odražava suštinu ovog takmičenja i same matematike. Moto takmičenja je Matematika za sve ili bar za većinu (što je realnije). Ovo takmičenje "Arhimedes" organizuje po ugledu na Međunarodno matematičko takmičenje "Kengur bez granica", na kome su slične zadatke istog dana radili i učenici u mnogim drugim zemljama.
      Bio je ovo svojevrsni matematički praznik u školama. Prema informacijama iz škola, učenici i nastavnici bili su oduševljeni, kako lepim zadacima, odličnom organizacijom i načinom sprovođenja takmičenja, tako i prigodnim poklonima i sertifikatima koje su dobili svi učesnici takmičenja. Naravno, neće izostati ni nagrade i priznanja za postignute rezultate i angažovanje škola, što će uslediti posle pregleda lista sa odgovorima (to se već radi u "Arhimedesu"). Tabele tačnih odgovora za sve testove ovih dana će dobiti sve škole-učesnici takmiičenja, a objavljene su i na "Arhimedesovom" sajtu: www.arhimedes.co.yu
      Kako su takmičenje ocenili u školama?
      Iznoseći svoje mišljenje u upitnicima o ovogodišnjem "Misliši", najveći broj koordinatora i drugih nastavnika u školama govori u superlativu. Najčešći komentari su (citiramo): Sjajno! Sve je super. Odlično zamišljeno i realizovano. Veoma profesionalno urađeno i od organizatora pripremljeno. Organizacija krajnje profesionalna, sve pohvale! Sjajna organizacija, prelepi zadaci, deca zadovoljna... Lepi zanimljivi i inspirativni zadaci, prilagođeni uzrastu. "Misliša" u najvećoj meri prati plan i program, za razliku od ... Zadivljeni smo svi izborom zadataka. Zadaci izuzetni - čestitamo sastavljačima! Odličan izbor zadataka. Svi smo prezadovoljni. Samo ovako nastavite! Jako maštovito - zanimljiv način da se deci približi matematioka. Učenici srećni i zadovoljni, divna atmosfera - dan posvećen matematici, odlično!!!! ...Bili su motivisani učenici, motiviosana i ja -odličan (5+). "Misliša" u najvećoj meri prati plan i program, za razliku od ....Sve je savršeno - da može da služi kao standard (ISO standard). Ažurnost - blagovremene i precizene informacije, korektnost, motivacija, sve je odlično! Deca oduševljena ponuđenim zadacima i ovakvim načinom takmičenja-igre. I što je najvažnije za decu i radni tim: 15. marta 2007. bio je matematički praznik. U jednom danu i potezu "Arhimedes" je snimio stanje matematike! Potrebna veća medijska podrška ovakvoj akciji!
      Kao što se vidi, tamo gde je bio "Misliša" - bio je dan za pamćenje.

 • Sledeći veliki matematički praznik biće 19. maja ove godine u Beogradu, kada se održava tradicionalni veliki "Arhimedesov" matematički turnir (matematička olimpijada - ekipna prvenstva OŠ i SŠ Srbije u matematici), gde se očekuje učešće oko 150 ekipa (blizu 1000 takmičara)!
        Inače, KMM "Arhimedes" je stručno društvo sa najviše aktivnosti sa ljubiteljima matematike svih uzrasta.

  KMM "ARHIMEDES":

  Misliša

  Arhimed (287-212. g. pre n. e.) najveći matematičar, fizičar i inženjer starog veka i jedan od najvećih matematičara svih vremena

  OŠ "Miroslav Antić" u Beogradu ("Misliša", 15.03.2007)